Pengakap melatih generasi muda bagi melahirkan individu yang berpotensi dari segi perkembangan fizikal, intelek, sosial dan kerohanian serta bertanggungjawab kepada masyarakat, negara dan masyarakat antarabangsa. Menyertai Pengakap adalah salah satu langkah bijak dan berfaedah dalam hidup. Ia membuka pintu kepada persahabatan baru, memberikan keseronokan, cabaran dan pengalaman berharga yang sukar untuk dilupakan. Blog Pengakap kump 129JB SKTDJ ini mula dibangunkan pada 9 Januari 2010 sebagai satu wadah untuk berkongsi pengalaman tentang dunia pengakap di SKTDJ. Semoga kewujudan blog ini memberi manfaat yang sewajarnya kepada semua pengakap khasnya pemimpin dan pengakap di SKTDJ

"Sekali Pengakap Terus Berpengakap"


KEMBALI KE MENU UTAMA KLIK http://scoutsjb-sktdj.blogspot.com

Lagu Semangat Scouts-SKTDJ

Tuesday, April 24, 2012

PERTANDINGAN KAWAD KAKI SEK REN PERINGAKAT DAERAH JBPada 9 April 2012, buat julung kalinya SK Taman Damai Jaya menghantar penyertaan kawad kaki formasi anjuran PPD peringkat daerah Johor Bahru yang diadakan di SK Perling 3.. Pasukan Pengakap telah menyahut cabaran untuk menyertai pertandingan tersebut dengan menghantar 31 ahli. Terdapat 16 pasukan unit beruniform yang terdiri dari pelbagai unit beruniform menyertai bagi kategori lelaki manakala kategori perempuan adalah 11 pasukan.

Pasukan kawad kaki Pengakap SKTDJ adalah satu-satunya pasukan yang baru menyertai pertandingan ini berbanding pasukan lain yang telah berpengalaman menyertai pertandingan ini. Biarpun penyertaan kali pertama dengan latihan yang singkat dan tanpa persiapan yang rapi pasukan kawad kaki pengakap SKTDJ telah memberi saingan yg hebat dan boleh dipuji.

Tahniah kepada semua peserta pasukan kawad kaki pengakap yang telah menunjukkan kesungguhan dan semangat. Semoga pengalaman dan pendedahan pertama ini memberi perangsang untuk mengecapai kejayaan pada masa akan datang.No comments:

Post a Comment