Pengakap melatih generasi muda bagi melahirkan individu yang berpotensi dari segi perkembangan fizikal, intelek, sosial dan kerohanian serta bertanggungjawab kepada masyarakat, negara dan masyarakat antarabangsa. Menyertai Pengakap adalah salah satu langkah bijak dan berfaedah dalam hidup. Ia membuka pintu kepada persahabatan baru, memberikan keseronokan, cabaran dan pengalaman berharga yang sukar untuk dilupakan. Blog Pengakap kump 129JB SKTDJ ini mula dibangunkan pada 9 Januari 2010 sebagai satu wadah untuk berkongsi pengalaman tentang dunia pengakap di SKTDJ. Semoga kewujudan blog ini memberi manfaat yang sewajarnya kepada semua pengakap khasnya pemimpin dan pengakap di SKTDJ

"Sekali Pengakap Terus Berpengakap"


KEMBALI KE MENU UTAMA KLIK http://scoutsjb-sktdj.blogspot.com

Lagu Semangat Scouts-SKTDJ

Tuesday, April 24, 2012

LAWATAN DAN PELAYARAN SCOUTSJB-SKTDJ


Pada 18 April 2012, Pasukan Pengakap SKTDJ telah mengadakan program Lawatan dan Pelayaran dengan kerjasama Jabatan Laut Malaysia Wilayah Selatan. Aktivti ini telah disertai oleh 50 pengakap bersama 5 guru pemimpin.

Peserta lawatan dan pelayaran telah berpeluang mengetahui tentang cabaran tugas di maritim. Di samping itu, pkk juga telah diberi peluang belayar menaiki kapal SHAULA 1 dari pelabuhan PTP ke Tanjung Piai, Pontian yang mengambil masa 2 jam perjalanan belayar dan melihat kecanggihan kapal MV PEMANCAR.


No comments:

Post a Comment