Pengakap melatih generasi muda bagi melahirkan individu yang berpotensi dari segi perkembangan fizikal, intelek, sosial dan kerohanian serta bertanggungjawab kepada masyarakat, negara dan masyarakat antarabangsa. Menyertai Pengakap adalah salah satu langkah bijak dan berfaedah dalam hidup. Ia membuka pintu kepada persahabatan baru, memberikan keseronokan, cabaran dan pengalaman berharga yang sukar untuk dilupakan. Blog Pengakap kump 129JB SKTDJ ini mula dibangunkan pada 9 Januari 2010 sebagai satu wadah untuk berkongsi pengalaman tentang dunia pengakap di SKTDJ. Semoga kewujudan blog ini memberi manfaat yang sewajarnya kepada semua pengakap khasnya pemimpin dan pengakap di SKTDJ

"Sekali Pengakap Terus Berpengakap"


KEMBALI KE MENU UTAMA KLIK http://scoutsjb-sktdj.blogspot.com

Lagu Semangat Scouts-SKTDJ

Saturday, October 22, 2011

KOROBORI PENGAKAP KANAK KANAK DAERAH JBKorobori Pengakap Kanak-Kanak Daearah Johor Bahru telah dilaksanakan dengan jayanya pada 14-16 Oktober 2011 bertempat di SK Taman Damai Jaya. Seramai 169 peserta PKK dari 7 buah sekolah telah menyertai korobori ini.

Antara pasukan pengakap yang terlibat dari sekolah:
SK Taman Damai Jaya
SK Pengkalan RInting,
SK Taman Tun Aminah 1
SK Taman Tun Aminah 2
SK Selesa Jaya
SK Seri Kota Puteri, Masai
SK Tiram Duku, Gelang Patah

Para peserta telah melalui ujian seperti kawad kaki asas, membuat gadjet tripod, teori pertolongan cemas dan ilmu2 pengakap yang lain. Malam Pengakap pula dimeriahkan dengan kehadiran ramai ibubapa yang datang menberi sokongan. Para peserta telah menghadapi semua ujian dengan cemerlang dan melalui suasana perkhemahan penuh cabaran.

Korobori ini telah dirasmikan oleh Ketua Persuruhjaya Negeri , Tn Yaacob bin Karim yang turut sudi mengalungkan rambu kepada pengakap kanak kanak yg layak. Majlis penutup turut dihadiri oleh Pen Pegawai PPD dan Guru Besar SKTDJ..

Barisan Pemimpin, kelana dan urusetia Korobori bersama Ketua Pesuruhjaya Negeri

Peserta Korobori ceria bersalam pengenalan sambil menunjukkan isyarat pengakap

Laung Agung

sesi kesihatan dan keselamatan

Merentas halangan


Perasmian malam campfire oleh Guru Besar, Pn hjh Rehizan Shamsuddin

Persembahan menghiburkan dari pengakap

Anugerah Ketua Pesuruhjaya Negeri (rambu biru) pada yang berjaya..Tahniah!!

Perasmian penutup oleh Ketua Pesuruhjaya Negeri

AWESOME!!!

No comments:

Post a Comment