Pengakap melatih generasi muda bagi melahirkan individu yang berpotensi dari segi perkembangan fizikal, intelek, sosial dan kerohanian serta bertanggungjawab kepada masyarakat, negara dan masyarakat antarabangsa. Menyertai Pengakap adalah salah satu langkah bijak dan berfaedah dalam hidup. Ia membuka pintu kepada persahabatan baru, memberikan keseronokan, cabaran dan pengalaman berharga yang sukar untuk dilupakan. Blog Pengakap kump 129JB SKTDJ ini mula dibangunkan pada 9 Januari 2010 sebagai satu wadah untuk berkongsi pengalaman tentang dunia pengakap di SKTDJ. Semoga kewujudan blog ini memberi manfaat yang sewajarnya kepada semua pengakap khasnya pemimpin dan pengakap di SKTDJ

"Sekali Pengakap Terus Berpengakap"


KEMBALI KE MENU UTAMA KLIK http://scoutsjb-sktdj.blogspot.com

Lagu Semangat Scouts-SKTDJ

Sunday, February 14, 2010

REPORT: Perkhemahan Asas Pengakap 2010

12-13 Febuari- Perkhemahan Asas Pengakap telah berjaya dijalankan dengan penglibatan 81 peserta dan kekuatan seramai 8 orang guru pemimpin yang saling bekerjasama. Tn Hj Tachip GPK 1 dan Pn Hayati Othaman GPK Kokurikulum turut meluangkan masa bersama-sama ahli pengakap SKTDJ di perkhemahan ini.
Pelbagai pendedahan diberikan kepada pengakap antaran istiadat laung agung, ikrar dan undang undang, kebudayaan pengakap, kawad asas dan sebagainya selain usaha mencungkil bakat kepimpinan dikalangan ahli pengakap.
Pn Hayati bte Othman selaku GPK1 telah menyampaikan sijil seterusnya merasmikan majlis penutup Perkhemahan Asas selama dua hari ini. Semoga pengalaman yang dikutip oleh ahli pengakap ini berjaya memupuk minat mereka di dalam pengakap..Sekali Pengakap Terus Bepengakap!

No comments:

Post a Comment